Posted by: wanhassan | December 16, 2010

MB KELANTAN BEBAS RASUAH – SPRM

DIPETIK DARI SINAR HARIAN ONLINE (EDISI KELANTAN)- 16 DIS 2010

Nik Aziz bebas rasuah

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menutup dua kes berprofil tinggi membabitkan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung dakwaan menerima tajaan sebanyak RM65,000 oleh sebuah syarikat swasta untuk mengerjakan haji pada awal tahun lalu.

Pengerusi Panel Penilaian Operasi (PPO) SPRM, Tan Sri Hadenan Abdul Jalil berkata, SPRM turut mendapati Nik Abdul Aziz bebas daripada tuduhan salah guna kuasa dalam pelantikan menantunya Abdul Ariffahmi Ab Rahman sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

“Hasil siasatan SPRM dan Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail mendapati tiada sebarang tuduhan boleh dibuat kerana Nik Abdul Aziz tidak pernah meminta pembiayaan kos tersebut malah tidak melaksanakan haji pada hujung tahun lalu.

“Manakala pelantikan menantunya Abdul Ariffahmi lebih kepada pertukaran nama jawatan iaitu daripada Ketua Pegawai Operasi kepada CEO PMBK,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat PPO bersama SPRM semalam.

Menurutnya, dalam enakmen PMBK Nik Abdul Aziz sebagai Menteri Besar mempunyai kuasa penuh untuk melantik pegawai dan kakitangan PMBK.

“Bagaimanapun, SPRM mendapati wujud kelemahan dalam sistem pentadbiran berhubung pelantikan pegawai kerajaan negeri yang menyebabkan tatacara pelantikan boleh disalahgunakan oleh pihak tertentu.

“PPO meminta SPRM menasihatkan semua Kerajaan Negeri supaya membuat penambahbaikan dalam sistem pentadbiran yang telus untuk mengelak konflik berkepentingan berlaku,” katanya.

Sebelum ini, Nik Abdul Aziz didakwa menerima pakej mengerjakan haji sebanyak RM65,000 oleh pemilik sebuah syarikat pada 2009.

Dalam pada itu, beliau turut mendedahkan terdapat bukti baru dalam siasatan rasuah dan salah guna kuasa membabitkan bekas Pengerusi Eksekutif Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) Tan Sri Tajuddin Ramli.

“Memang terdapat bukti baru dan dakwaan mengatakan SPRM tidak membuat siasatan terhadap Tajuddin adalah tidak benar kerana ia masih dalam siasatan.

“Kita tidak boleh dedahkan apa-apa kerana ia masih dalam siasatan kerana terdapat saksi-saksi baru dan berharap mereka dapat tampil ke hadapan supaya kes ini dapat diselesaikan,” katanya.

Tajuddin didakwa menyebabkan kerugian MAS sebanyak RM8 bilion semasa menerajuinya pada tahun 1994 hingga 2001.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, SPRM turut tidak meneruskan pendakwaan terhadap Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong kerana didakwa tidak mengisytiharkan dirinya sebagai Pengarah dan mempunyai pegangan saham dalam sebuah syarikat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: