Posted by: wanhassan | November 30, 2010

UMNO PUNCA MASAALAH DI MALAYSIA

Permuafakatan yang ikhlas dan saling hormat menghormati serta toleransi dalam agama yang diperjuangkan oleh negeri-negeri Pakatan Rakyat menyebabkan Umno berasa iri hati dan sedia melakukan apa saja untuk merobohkan ikatan teguh antara PKR, PAS dan DAP, lapor TVSelangor.

kata Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat, Umno cuba melaga-lagakan parti-parti dalam Pakatan Rakyat dengan mendakwa PAS sebagai alat DAP.

“Saya nak tanya…. adakah Umno alat MCA? PAS mendekati DAP berlandaskan Islam dan membawa Islam ke dalam DAP dan pendekatan ini diterima baik oleh DAP.

“Bolehkah Umno bercakap berkenaan Islam kepada MCA ataupun MIC? Tidak boleh, sebab dia sendiri (Umno) tidak ada penerapan Islam!” katanya pada persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat di Shah Alam pagi tadi.

Menurut Nik Aziz yang juga mursyidul am PAS, Islam tidak menyatakan apa-apapun berkenaan bangsa kerana dalam Islam semua manusia adalah bersaudara. tidak kira sama ada mereka beragama Islam ataupun bukan Islam.

Kesimpulannya adalah Umno merupakan penyebab utama semua masalah di negara ini yang menyebabkan berlakunya kekacauan berkaitan kaum dan agama.

“Kerana kekacauan sebeginilah ulama Umno dahulu keluar Umno dan menubuhkan PAS, itu sejarah!” katanya.

TG Nik Aziz juga mengambil contoh bencana banjir di Kedah yang berlaku baru-baru ini menunjukkan topeng kejahatan Umno yang cuba mempergunakan kesempatan mempolitikkan keadaan ketika itu.

Menurutnya, Sultan Kedah yang merupakan juzuk mewakili seluruh kerajaan telah turun padang melawat kawasan dan mangsa banjir, namun dua menteri Umno cuba memburukkan kerajaan Pakatan dengan mendakwa kerajaan Kedah ‘lepas tangan’ semasa banjir.

Ini, katanya menunjukkan bahawa mereka langsung tidak mempedulikan dan menghormati sistem raja Melayu asalkan matlamat mereka iaitu memburukkan kerajaan Pakatan Rakyat berhasil.

Kenal siapa kawan, siapa lawan

Sementara itu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam ucapannya berkata pemimpin Kerajaan Pakatan Rakyat sewajarnya mengambil berat berkenaan dengan ‘siapa kawan, siapa lawan’.

Lim berkata sekiranya perkara itu tidak dititkberatkan, ia akan membawa kehancuran kepada diri mereka sendiri.

“Jika kita tidak dapat bezakan (siapa kawan, siapa lawan), yang akhirnya hancur kita sendiri.” Justeru, katanya adalah penting bagi pemimpin Pakatan Rakyat untuk mengenali golongan itu supaya semua lawan boleh menjadi kawan melalui transformasi yang dilaksanakan.

Beliau berkata, semasa Pakatan Rakyat menjadi pembangkang, tidak ada pihak yang mahu menjadi kawan tetapi ramai yang bertindak sebagai lawan.

“Tapi apabila Pakatan Rakyat jadi kerajaan, ramai yang jadi kawan,” katanya.

khalid ibrahim itu turut melontarkan persoalan kepada peserta sama ada mereka berkemampuan untuk menjinakkan seekor harimau.

“Kalau tak boleh jinakkan, tapi ia dapat dikawal,” katanya.

Lim juga mengingatkan pemimpin Pakatan Rakyat supaya mengekalkan nilai-nilai yang dipopularkan kepada rakyat iaitu senang didampingi dan mudah diterima.

“Kita kekalkan kita berjiwa rakyat,” katanya.

Pertahan keyakinan rakyat

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak pula pada ucapannya menggesa pemimpin Pakatan Rakyat supaya mempertahankan keyakinan rakyat.

azizan abdul razak, katanya kerana Umno dan BN sentiasa berusaha memecahkan keyakinan itu dan perpaduan di kalangan komponen Pakatan Rakyat menjelang pilihan raya umum akan datang.

Menurut Azizan , ini kerana BN tahu bahawa kemenangan yang dicapai oleh Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum yang lalu adalah kerana perpaduan.

Justeru, katanya BN menggunakan media massa untuk meretak dan memecahkan perpaduan tersebut.

“Mereka (media) timbulkan suasana supaya orang tak yakin dengan kita,” katanya

Advertisements

Responses

  1. Yg nyatanye,umn0 bn.sndri pn,amt tkutkn teras kpimpinan pakatan rkyat..mreka kini tlah bg0yang..akar tunjangnye tlah d.k0rek anai2..bila2 mase aje mrka bleh tumbang..just tngu angin ribut jek dtg mlanda,mreke akn tumbang.pcyelh whai kaum sperjuangan ku,bhwe,sdh trlalu bnyk dh,umn0 mnipu rkyt..wang petr0nas..tabung haji..kwsp. N bnyk lg,.ini smue rkyk sdah n jelas klihatan..krna para management2 ini sume,adlh mnusie..n jge berhati perut..bknye r0b0t yg bleh d.setkn mngkut kahendak smase..bgtu juge dng jabtan2 n agensi2 krajan yg lain..smuenye sdah jelas belaka..ternyata rakyt dianiaya..bknye pembelan,yg sperti d.war2kn mereka..sudah lh… Cukup lh, tak usah nk brsandiwara lg..lak0nan kamu sudah tidak laku lg..d.dlm intrnet ni pn hmpir smue bl0ger bgaikn 10 yg kat0k,just 1 yg s0k0ng.. Sdarlh wahai umn0 (Bn) kini sdah tnyata..rkyat tidak mahukn kamu lg..rkyak mahukn PAS..PAS!!! Itu yg rkyat mahukn..x usah nk manipulasi lg..cukuplh kat0k anuar..bertaubatlh,slgi pntu taubat msih trbuka..jng terlmbat.

  2. bn.mmg dajal..sume jbtan,sume media d.monopolikn mnjdi milik mreka..mmbuat manipulasi,publisiti, dan sbgainya. Yg plg jahat lg,mempelaga2kn antra kaum,parti pembngkang. Yg plg sdih skali ialh,memfitnahkn lwan maupun kawanya jkalau mereka mrasa tergugat. Benda yg sama skali tidak masuk akal pn dng swenang2nya mreka membuat fitnah.smua jbtan d.gesa,dpaksa mnjdi skutu beliau.inilh dinamakn dajal dunia..beliaulh punca sume perpecahan..dia sngup buat apa saja,dmi mncapai hasrat kotor mereka.

  3. bn.mmg jahat..sume jbtan,sume media d.monopolikn mnjdi milik mreka..mmbuat manipulasi,publisiti, dan sbgainya. Yg plg jahat lg,mempelaga2kn antra kaum,parti pembngkang. Yg plg sdih skali ialh,memfitnahkn lwan maupun kawanya jkalau mereka mrasa tergugat. Benda yg sama skali tidak masuk akal pn dng swenang2nya mreka membuat fitnah.smua jbtan d.gesa,dpaksa mnjdi skutu beliau.inilh dinamakn dajal dunia..beliaulh punca sume perpecahan..dia sngup buat apa saja,dmi mncapai hasrat kotor mereka.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: