Posted by: wanhassan | July 21, 2010

Harussani hanya mahu Bodek Najib…

Perpaduan Melayu : Harussani hanya mahu Bodek Najib..

Walaupun beberapa ketika yang lalu Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menegaskan PAS sama sekali tidak bersetuju cadangan penubuhan kerajaan perpaduan bersama Umno.

Beliau berkata, “Kerajaan perpaduan di antara PAS dan BN tidak mungkin berlaku walau pun ada dakwaan kononnya saya akan bersetuju sekiranya PAS ditawarkan jawatan penting termasuk Menteri Pelajaran atau Menteri Kewangan.

“Saya sudah tidak percaya kepada keikhlasan mereka yang pernah menipu PAS. Mereka pernah menendang PAS keluar daripada kerajaan Perikatan pada 1978.

Tiba-tiba Isu mengenai Kerajaan Perpaduan ini dihidupkan semula oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dengan diberi tajuk yang baru pula iaitu Perpaduan Melayu selepas beliau merasmikan Perhimpunan Melayu Perak anjuran Gagasan Melayu Perak.

Mufti Perak itu berkata beliau mahu terus menyatupadukan orang Islam dan Melayu di negara ini walaupun terdapat pihak yang tidak menyenangi usaha murni beliau ini.

Namun beliau berkata beliau tidak pernah berputus asa demi mengekalkan kebaikan dan perpaduan umat Islam di negara ini, khususnya antara parti UMNO dan PAS.

Mufti Perak itu juga bersedia menjadi perantara jika UMNO dan PAS mahu bekerjasama dalam perkara perpaduan masyarakat Melayu serta umat Islam.

Harussani berkata, perjumpaan beliau bersama beberapa pemimpin kedua-dua parti itu baru-baru ini menguatkan lagi hasrat berkenaan.

Walaubagaimanapun kenyataan Mufti Perak itu disanggah oleh dua naib presiden PAS, iaitu Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub yang menyifatkan kenyataannya itu sebagai “satu fitnah dan pembohongan.” Lantas mencabar Mufti Perak itu mendedahkan nama-nama mereka yang menemuinya itu.

Kata Idham Lim “Tan Sri Harussani Zakaria sepatutnya menzahirkan perkara yang sebenarnya demi Islam, bukannya agenda asobiah Melayu yang sempit dan ditolak oleh Islam.”

Sebenarnya ramai yang tertanya-tanya kenapakah Harussani beria-ia benar hendak menyatukan UMNO dan PAS atas nama ‘Penyatuan Melayu’.

Hari ini dalam kenyataannya yang disiarkan oleh The Malaysia Insider menjelaskan kepada kita semua kenapa Mufti Perak ini yang sepatutnya berkecuali dari politik, bercakap tentang Penyatuan Melayu seolah-olah beliau merupakan seorang Ahli UMNO.

Menurutnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bersetuju untuk bekerjasama dengan PAS demi untuk mempertahankan perpaduan Melayu dan Islam negara ini, dan mahu usaha itu disegerakan tanpa sebarang prasyarat.

Jelas.. hanya kerana Najib mahu mempertahankan ‘Perpaduan Melayu’ kononnya maka Mufti Perak itu dengan tidak berlengah lagi bercakap tentang ‘Perpaduan Melayu’ yang diingini oleh Najib itu.

Mufti Perak itu berusaha menunjukkan kepada Najib betapa bersunguhnya dia dalam menjadikan cita-cita Najib itu kenyataan.

Sudah-sudah lah Harussani.. kalau teringin sangat nak jadi Ahli Politik, letak jawatan Mufti tu.. sertai UMNO

Advertisements

Responses

  1. woit haru sana dan sini, lu buat le keje lu, jangan dok sibuk pasai poolitik


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: