Posted by: wanhassan | June 15, 2010

pilihanraya cepat utk ajar pelacur2 politik

SAYA rasa ramai orang bersetuju dengan kata-kata Dr Mahathir Mohamad kalau benar sokongan ke atas Najib Razak kini mencceah lebih 70 peratus elok kalau Najib bubar parlimen dan mengadakan pilihan raya. Kata Mahathir di masa beliau dulu sokongan terhadap BN hanya 62 peratus saja. Dengan sokongan itu BN berjaya menguasai 2/3 kerusi di Parlimen.

Najib tidak payah tunggu lama untuk mencuri peluang sokongan ke atasnya kini. Kalau benar analisa dan kajian dibuat oleh Merdeka Centre itu menunjukkan sokongan ke Najib tinggi, Najib tidak payah tunggu lama-lama lagi. Silap bagi Najib kalau beliau tidak ambil kesempatan atas sokongan itu.

Menurut kajian badan itu ke atas rasa puas hati kaum kepada Najib menunjukkan ia naik mendadak selepas dua pilihan raya kecil Hulu Selangor dan Sibu. Rasa puas hati orang Melayu kepada pentadbiran Najib lebih 70. Manakala orang Cina 52 peratus dan India tertinggi sebanyak 80 peratus.

Persoalannya apakah kajian Merdeka Centre itu boleh dipercayai? Ataupun ianya satu propaganda sahaja bertujuan untuk menyembunyikan kegementaran ke atas perubahan modd rakyat? Jika Najib membubarkan parlimen dalam masa terdekat sesuai kehendak Mahathir ini menunjukkan kajian badan berkenaan boleh dipakai. Sebaliknya kalau Najib masih dingin ia pastilah satu gimik dan psywar saja.

Bagi saya secara peribadi keperluan untuk Najib mengadakan pilihan raya ialah kerana ingin melihat nasib beberapa orang wakil rakyat Pakatan Rakyat yang ghairah meninggal parti kini. Saya mahu tahu apakah mereka akan mendapat tempat ataupun tidak dalam pilihan raya akan datang.

Dakwa dakwi atas apa yang mereka buat itu kononnya bijak, kononnya profesional, kononnya mendapat sokongan pengundi akan terjawab. Saya berdoa supaya semua mereka akan bertanding semula dalam pilihan raya umum ke 13 nanti. Masa itu nanti akan menjawab apakah mereka popular atau tidak. Apakah tindakan mereka hari ini meninggalkan parti dan mencampak lambang yang memenangkan mereka sebagai tindakan bermaruah atau sebaliknya.

Tidak mengapa kalau dalam pilihan raya itu tidak memberi peluang dan oportunis kepada Pakatan Rakyat untuk memerintah! Tetapi saya rasa ramai mahu tengok bagaimana nasib mereka yang melompat parti itu. Rasanya kemuliaan baik Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri hari ini tercemar oleh perbuatan mereka. Mereka ini adalah pengotor kepada kemuliaan Parlimen dan DUN.

Hari ini ada 12 oraang wakil rakyat yang dianggap pengkhinat dan pengotor demokrasi.

Dewan tidak mengharapkan akan adanya wakil rakyat yang melacurkan diri atas apa alasan dan sebab sekali pun. Umpama pelacur yang menjual tubuh di lorong-lorong gelap, ia tidak dapat dimaafkan kalau pun pelemacuran itu untuk mencari sesuap nasi sama ada untuk si anak kecil atau ibu tua terlantar di rumah usang. Perbuatan yang tercela dan jijik tetap jijik dan perlu diperangi.

Apabila pilihan raya diadakan semula, dan kalau takdir mereka bertanding semula maka akan dapat diketahuilah apakah mereka masih mendapat kepercayaan atau tidak. Apakah mereka masih ada moral ataupun tidak. Jadi untuk saya pilihan raya diperlukan untuk melihat untung nasib manusia-manusia ini yang pada saya telah mengotorkan demokrasi. Saya akan puas hati kalau mereka bertanding semula semata-mata untuk melihat apakah hukum karma alam ke atas mereka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: