Posted by: wanhassan | May 26, 2010

Zaid Fail Petisyen Keputusan Pilihan Hulu Selangor

Zaid Fail Petisyen Keputusan Pilihan Hulu Selangor

SEPERTI mana yang diumumkan dua minggu lepas calon PKR pada pilihan raya kecil Hulu Selangor, Zaid Ibrahim hari ini telah mefailkan petisyen meminta mahkamah membatalkan keputusan pilihan raya kecil berkenaan yang dimenangi oleh Kamalanathan a/l Panchanathan pada 24 April lalu.

Petisyen itu dikemukakan di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi Shah Alam jam 11:30 pagi ini oleh sepasukan peguam bela yang dilantik Zaid yang terdiri dari Malik Imtiaz Sarwar, Azhar Azizan, @ Harun, Gobind Singh Deo, Ang Hean Leng, Leong Sher- How dan Sreekant Pillai.

Dalam satu sidang akhbar yang diadakan di rumah Zaid di Tropicana, Petaling Jaya lewat petang ini, para peguam menjelaskan petisyen itu dibuat di bawah seksyen 32(a) dan 32c Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Menurut penal peguam itu petisyen itu dibuat berasaskan kepada dakwaan penyogokan wang yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Mohd Najib Razak untuk menjamin kemenangan Kamalnathan. Dalam pilihan raya itu Najib berjanji akan memberikan wang kepada pengundi sekiranya calon BN itu memang.

Pilihan raya itu dimenangi Kamalanathan dengan 1,725 undi. Kamalnathan memperolehi 24,997 undi manakala Zaid meraih 23,272 undi.

Petisyen itu akan didengar dalam tempoh enam bulan dari tarikh ianya didaftarkan hari ini. Kes membabitkan salah laku mengikut Akta Suruhanjaya Pilihan Raya membabitkan menteri ini adalah kes kedua. Sebelum ini pernah berlaku bantahan sama apabila Tengku Razaleigh Hamzah semasa menjadi Menteri Kewangan pernah membuat janji sama.

Dalam pada itu Zaid yakin bantahan yang dibuat itu menempati kehendak akta SPR dan berharap mahkamah akan memberi keptusan yang adil kepadanya. Sekiranya mahkamah menerima petisyen berkenaan mahkamah boleh mengistyharkan pilihan raya tempoh hari tidak sah dan menyebabkan kemenangan Kamalanantah terbatal. Berikutan itu kemungkinan pilihan raya kecil akan diadakan semula di kawasan berkenaan. [wm.kl. 6:50 pm 24/05/10]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: