Posted by: wanhassan | May 22, 2010

Rombakan Kabinet : KJ Tidak Tersenarai ? Posted on Friday, May 21 @ 02:28:32 PDT


Rombakan Kabinet : KJ Tidak TersenARAI LAGI

Artikel Oleh: profesor

“Kesian sungguh kat KJ , kerana difahamkan namanya masih tercicir dari disenaraikan dalam list terakhir susunan kabinet najib selepas pemilihan MCA dan PRK Hulu Selangor dan Sibu. Nasib malang , nak kata macam mana. Terima saja. Ini semua ketentuan Ilahi.

Tidak diketahui , mengapa Najib masih tidak berminat untuk menyenaraikan dia dalam senarai pilihan utama ?. Adakah Mahathir masih menjadi ‘key player’ dalam pentadbiran kerajaan hari ini ? Adakah KJ masih kurang tahap ampu dan bodek seperti mana yang diamalkan oleh sekalian pembesar UMNO ?

Rombakan Kabinet : KJ Tidak Tersenarai ?

Laporan sebuah akhbar tempatan menyebut ;-

1. Lonjakan dalam rangking daya saing Malaysia adalah bukti keyakinan terhadap pembaharuan yang dilaksanakan oleh kerajaan dalam mengubah ekonomi dan juga perkhidmatan awam.

2. Ini adalah petunjuk jelas bahawa berkaitan dengan rangsangan ekonomi, kita melakukannya dengan betul, untuk mengharungi kemelesetan global dan melaksanakan pembaharuan utama bagi daya saing jangka panjang

3. Strategi pembaharuan serampang dua mata yang dirangkumkan dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang akan diperkenalkan dengan Model Ekonomi Baru (MEB) telah memberikan keyakinan dan kejelasan kepada pelabur global bahawa pelan hala tuju Perdana Menteri untuk mencapai kejayaan adalah meluas dan menyeluruh.

4. Ia juga menunjukkan bahawa Malaysia tidak perlu meletakkan dirinya sebagai destinasi pelaburan dan rakan kongsi perdagangan hanya dengan menjadi lebih murah berbanding negara-negara lain di rantau ini.

5. Orang kini mahu menjalankan perniagaan dengan kita kerana ekonomi kita boleh menokok nilai kepada rantaian bekalan mereka dan persekitaran kawal atur cekap dan telus.

6. Pakar ekonomi berpendapat inisiatif dasar yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, adalah pemacu utama dalam meningkatkan perniagaan dan kecekapan kerajaan, melonjakkan Malaysia menjadi negara ke-10 paling kompetitif di dunia.

7. Malaysia disenaraikan sebagai negara ke-10 paling kompetitif di dunia oleh “Competitive Yearbook for 2010” IMD World yang berpangkalan di Switzerland.

Najib, dalam laman sosial Facebook terdahulu hari ini menulis “Very pleased that Malaysia is now among the top 10 of IMD Competitiveness rankings. I’m assured that we are on the right track for growth.” (Amat gembira Malaysia kini merupakan antara 10 yang terbaik dalam rangking Daya Saing IMD. Saya yakin bahawa kita berada di landasan yang betul bagi pertumbuhan.”) Ini merujuk kepada ulasan KJ dalam media ini dan ini

Soalan 1 : Mengapa perlu kepada KJ membuat ulasan seperti di atas ?

Soalan 2 : Atas kapasiti apa beliau perlu membuat ulasan seperti di atas ?

Soalan 3 : Apakah kelayakan beliau untuk membuat ulasan seperti di atas ?

Soalan 4 : Apakah pengkhususan beliau semasa ‘belajar’ di Oxford dulu ?

Bilamana kita sudah menjadi liabiliti kepada organisasi yang diwakili , samada sebuah parti , jabatan , syarikat dan seumpamanya , tetapi pada masa yang sama kita merasakan diri masih penting , perlu dihormati , berkeupayaan dan seumpamanya , maka sangatlah dikhuatiri ada orang mengesyaki semua kenyataan , idea , pandangan dan seumpamanya tidak lebih dari tujuan untuk mengampu , membodek dan seumpamanya.

Kesian sungguh kat KJ , kerana difahamkan namanya masih tercicir dari disenaraikan dalam list terakhir susunan kabinet najib selepas pemilihan MCA dan PRK Hulu Selangor dan Sibu. Nasib malang , nak kata macam mana. Terima saja. Ini semua ketentuan Ilahi.

Tidak diketahui , mengapa Najib masih tidak berminat untuk menyenaraikan dia dalam senarai pilihan utama ?. Adakah Mahathir masih menjadi ‘key player’ dalam pentadbiran kerajaan hari ini ? Adakah KJ masih kurang tahap ampu dan bodek seperti mana yang diamalkan oleh sekalian pembesar UMNO ?

Kepada KJ , jangan sekali – kali berputus asa , harus terus mencuba , tingkatkan kuasa ampu , bodek dan jek2 lah Najib acap kali dan berterusan dalam beberapa minggu ini. Ingat , Najib sudah memutuskan senarai terakhir , tapi kalau anda masih tidak menyerah kalah , mungkin rezeki anda ‘at least’ untuk jawatan Timbalan Menteri masih lagi ada

Advertisements

Responses

  1. Sesiapa yang terpilih tidak memberi apa makna kepada perjuangan Islam…..mereka adalah serupa…kaki pengampu pemimpin yang ada sekarang….kalau pemimpinnya lulus judi..semuanya pakat angguk macam beruk lapar.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: