Posted by: wanhassan | May 14, 2010

TUMBANGKKAH BN DI SIBU?

Secara ilmiahnya, 45% daripada pengundi berdaftar yang layak membuang undi dalam pilihanraya kecil Sibu ini nanti tergolong dalam kumpulan muda-mudi yang berusia di bawah 40 tahun.

Kumpulan ini boleh disifatkan sebagai pengundi atas pagar yang membuat keputusan berdasarkan isu semasa serta pengaruh persekitaran. Faktor seperti parti politik yang dianggotai atau kesetiaan terhadap pihak-pihak tertentu bukan jaminan siapa yang bakal diundi oleh manusia pada usia sebegini.

Mereka cenderung untuk meluahkan fikiran atau perasaan yang terbuku dengan cara yang terbuka, dan implikasinya cukup serius jika ada pihak yang berjaya meyakinkan mereka bahawa pilihanraya kecil Sibu ini tidak memberikan sebarang makna besar terhadap lanskap politik negara.

Siapa pun menang, pemerintahan tetap kekal di tangan Barisan Nasional (BN) manakala Pakatan Rakyat (PR) pula tetap akan memainkan peranan selaku pembangkang.

Jika dilihat dari dekat 5,760 pengundi di Bawang Assan atau 32% daripada jumlah keseluruhan pengundi berdaftar merupakan kumpulan anak muda berdarah panas ini. Di kerusi Nangka pula seramai 8,003 atau kira-kira 60% manakala di Pelawan seramai 10,501 orang atau 44% merupakan pengundi muda.

Harus diingat, BN menang tipis di Pelawan dengan majoriti cuma 263 undi. BN juga harus berjaga-jaga kerana Nangka bukan lagi jaminan undi automatik meskipun Datuk Awang Bemee Ali Basah pernah menang besar dengan majoriti 4,815 undi dalam tahun 2006.

Petugas-petugas barisan hadapan pemuda BN yang dihujani dengan bedilan-bedilan penduduk, merayu Ketua Menteri supaya menasihati ADUN Nangka supaya jangan turun padang. Semolek-moleknya ADUN Nangka diberikan tiket untuk melawat Uganda selama seminggu sehingga pilihanraya kecil ini selesai.

Belum jam 9 pagi, hari ini, Khamis 6 Mei 2010, saya menerima satu pesanan ringkas menyatakan bahawa pengundi Nangka akan menggunakan pilihanraya ini sebagai medan untuk meluahkan protes terhadap ADUN mereka. Saya mendengar omelan sebegini dari tiga sumber berbeza – Pemuda PBB, Perisik Kerajaan dan muda-mudi professional yang berasal dari Sibu.

Mungkinkah sumber saya sekadar berkomplot dan ingin menabur fitnah bagi memburuk-burukkan ADUN Nangka agar digugurkan, kita lihat nanti.

Luahan anak-anak muda Nangka melalui Facebook tentang masalah asas di kampung-kampung mereka cukup jelas menggambarkan betapa kecewanya mereka terhadap tahap khidmat wakil rakyat mereka. Selaku kaum minoriti di bumi sendiri, sudah semestinya rasa terkilan itu berbaur cemburu melihat peruntukan sekadar melimpasi kampung mereka menuju perkampungan bukan Melayu atau kawasan bandar.

Sewaktu menikmati sarapan pagi bersama saudara Henry Ling, pengerusi Sarawak United People Party (SUPP) pada Ahad yang lalu, saya bertukar maklumat dengan beliau.

Luahan beliau serta hasil risikan kawan-kawan saya yang berada di barisan hadapan tidak jauh bezanya. Semua orang tahu masyarakat Cina cukup berdikari. Mereka berasa kecewa kerana polisi kerajaan yang mendiskriminasi mereka. Segala keutamaan membelakangkan mereka baik dari segi peluang berniaga, berkerja mahupun belajar.

Kekecewaan itu menurut Henry, membuatkan mereka tidak lagi mahu menyokong SUPP yang dilihat sebagai “Sarawak Useless People Party”.

“Kami dilihat sebagai Pak Turut, tidak dapat berbuat apa-apa, lemah maka dalam erti kata lain tidak berguna (useless),” luah beliau.

Henry juga mengakui SUPP masih belum pulih sepenuhnya daripada masalah dalaman dan idea-idea baharu daripada generasi muda yang ingin menolong parti itu seringn ditolak mentah-mentah oleh kumpulan tertentu sehinggakan anak muda berkebolehan kecewa dan bertindak keluar parti atau menjauhi mereka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: