Posted by: wanhassan | May 14, 2010

BN HANYA BERJANJI PENGUNDI SIBU AKAN BERI PENGAJARAN

Penduduk-penduduk di Kampung penempatan semula di Sibu cukup vokal melontarkan masalah mereka kepada media, namun kita tidak melihat reaksi daripada ADUN mahupun MP Sibu. Khabarnya, mereka mahu mengajar BN kali ini dan mangsanya tiba lebih awal dari jadual.

Tidak banyak yang dapat BN lakukan dalam masa seminggu ini selain berjanji. Siapa mahu kepalanya dijadikan cagaran? Kalau si ADUN Nangka, DAB yang turun padang, maka makin banyaklah undi protes yang bakal diterima DAP.

Pentadbiran di Sibu yang dikuasai oleh SUPP tidak sensitif kepada masalah masyarakat Islam. Isu seperti tanah perkuburan masih belum diselesaikan. Punca utama ialah ADUN yang mewakili masyarakat Islam lemah. Ini membuatkan penduduk marah dan kecewa. Mereka melihat orang Islam diperkotak-katik oleh SUPP.

Selain itu, beban membayar tol serta kadar bayaran parking membuatkan rakyat ingin memprotes kali ini supaya BN lebih prihatin dengan golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Kadar tol yang tinggi di semua jambatan Sibu serta kadar bayaran tempat letak kereta melampau juga membuatkan mereka sangat marah kepada SUPP yang dilihat tamak, menindas serta sombong.

Kegagalan SUPP memacu pertumbuhan ekonomi di bandar Sibu membuatkan DAP mempunyai kelebihan. Nasib bandar Sibu dijangka bertambah buruk sekiranya Halal Hub Tanjung Manis berkembang pesat nanti kerana segala tumpuan perniagaan mungkin menghala ke sana.

Sibu dilihat sebagai bandar mati yang tidak mempunyai apa-apa industri yang membolehkannya membangun atau menyediakan peluang pekerjaan kepada generasi muda.

Malah ramai juga orang Sibu yang kini berhijrah keluar kerana takutkan empangan Bakun. Mereka menyifatkan Sibu sudah tidak selamat semenjank Bakun dibina dan apabila berlaku kecelakaan, Bandar Sibu akan tenggelam.

Seorang pengamal perubatan ketika bertukar SMS dengan saya secara jujur menyatakan undi masyarakat Melayu mungkin bertukar arah jika kepimpinan BN tidak melakukan sesuatu yang drastik.

Beliau berkata sokongan kepada BN mungkin dapat dipulihkan jika anak-anak Sibu yang berjaya kembali berkempen dan meyakinkan rakyat bahawa aduan, protes serta bantahan mereka akan didengar.

“Tokoh-tokoh tempatan Sibu perlu meyakinkan pengundi bahwa masalah mereka didengar, namun jika berjanji mesti ditunaikan,” kata beliau.

Sebagai rumusan, berasaskan sejarah pengundian di Sibu, cuma sekitar 40% hingga 45% pengundi Cina menyokong SUPP. Saya dapat merasakan bahawa BN mungkin kalah jika pemimpin parti komponen masih mengamalkan sikap tunggu dan lihat. Faktor undi protes masyarakat Melayu/Melanau terhadap ADUN Nangka dijangka mempermudahkan lagi kejayaan DAP. Kecenderungan BN untuk membuat generalisasi bahawa undi Melayu/Melanau/Iban untuk BN akan membawa padah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: