Posted by: wanhassan | April 28, 2010

ZAID AKAN CABAR KEPUTUSAN PILIHANRAYA DIMAHKAMAH DAN UTUSAN MALAYSIA AKAN DISAMAN KERANA MELEBELKAN ZAID SEBAGAI KAKI BOTOL

HARI ini Zaid Ibrahim telah mengumumkan dalam sidang akhbar di rumahnya di Tropicana Petaling Jaya, Selangor akan membuat bantahan terhadap keputusan pilihan raya kecil Hulu Selangor Ahad lalu. Beliau akan mefailkan petisyen meminta mahkamah mengistyharkan pilihan raya itu terbatal dan tidak sah. Serentak itu juga beliau menjelaskan akan saman Utusan Malaysia kerana melebelkan beliau sebagai kaki botol.

Kata Zaid, pihaknya mempunyai bukti kukuh berhubung dengan penyelewengan yang berlaku pada pilihan raya berkenaan. SPR didakwa tidak menjalankan tanggungjawab atau gagal melaksanakan tugas mereka dengan adil dan saksama. Utusan Malaysia pula telah menggambarkan beliau sebagai seorang kaki botol.

Kata Zaid tindakan mahkamah itu adalah untuk memastikan keadilan terjamin dan beliau tidak mahu pihak tertentu melakukan sewenang-wenangnya tanpa menghormati lunas undang-undang semata-mata kerana ingin menang.

Ketika ditanya apakah beliau akan mengambil tindakan kepada bloger yang turut melebelkan beliau sebagai kaki botol, Zaid menjelaskan; bloger tidak payahlah, biarlah Utusan saja.

Dalam pada itu beliau juga mengumumkan PKR akan menubuhkan kelab penyokong PKR di peringkat antarabangsa. Ianya akan di lancarkan di London pada Julai depan. Rakyat Malaysia yang berada di luar negara boleh menyertainya. Peranan kelab ini menjelaskan kepada dunia tentang perjalanan proses pilihan raya di negara ini yang tidak adil, katanya.

Tindakan Zaid itu diharap akan membuka perkembangan baru dalam politik negara ini. Dengan kedudukan beliau sebagai seorang peguam yang dikenali ramai serta mempunyai kenalan dengan peguam senior mungkin beliau mampu memberi kseedaran kepada pihak-pihak tertentu terutamnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Tindakan itu dilihat bukan sangat beliau kecewa dengan kekalahan pada Ahad lalu tetapi lebih kepada ingin memberi pengajaran kepada pihak tertentu supaya tidak menggunakan kuasa sewenang-wenangnya bagi memanipulasikan keadaan kerana inginkan kemenangan.

Mengenai perkara yang menjadi bantahan Zaid, ianya akan diumumkan oleh peguamnya minggu depan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: