Posted by: wanhassan | April 24, 2010

PAKATAN BOLEH RAKTYAT MENANG BOLEH BESAR

Sumber Zentrum dan Malaysianinsider telah memerhati dan merumuskan perjalanan pilihan raya kecil Hulu Selangor. Kedua-duanya bersetuju Pakatan Rakyat boleh menang agak selesa.

Berbanding semalam (24 April), ramai pihak berpendapat pengaruh masing-masing parti dan populariti calon amat sederhana dan berkemungkinan menang/kalah tipis.

Berikut adalah rajah analisis ringkas kemungkinan keputusan yang berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Berpandukan jadual, keputusan itu dirumuskan berdasarkan jumlah keluar mengundi meningkat dari 75 kepada 80 peratus (kenyataan SPR) dan aktiviti kempen akhir kedua-dua parti bertanding telah membawa kepada perubahan sikap pengundi.

Sumber itu juga membayangkan maksud kedudukan darjah sokongan kepada KeADILan meningkat, iaitu orang Melayu 49 peratus, Cina 78 peratus, India 38 peratus dan orang Asli 25 peratus.

KeADILan mungkin mencapai kemenangan dengan majoriti 3,970. Sementara KeADILan dijangka memperolehi 27,493 undi dan BN mencapai 23,523 undi. Ia satu kemenangan kepada Pakatan Rakyat menerusi calon KeADILan, Datuk Zaid Ibrahim.

Namun, semua ini merupakan rumusan statistik berpandukan pemerhatian dan penemuan pihak Zentrum dan Malaysianinsider. Keputusan sebenar masih berada dalam milik Tuhan yang Esa. Tinggal lagi keputusan yang pasti akan diumumkan selepas jam 6 petang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: